Een veel voorkomende trend van de afgelopen tijd is het gebruik van het buzz-woord blockchain. Voeg het toe aan je platform, bedrijf of idee en het kan meteen viral gaan. Een goed voorbeeld hiervan is toen het bedrijf Long Island Iced Tea hun naam veranderde in ‘Long Blockchain’ en de aandelenkoersen gigantisch stegen. Of er een use case is voor het toevoegen van de blockchain-technologie aan producten en diensten blijft een vraag die het beste per geval beoordeeld kan worden.

In het nieuwste voorbeeld van deze trend heeft software ontwikkelaar João Almeida de decentrale app (dApp) Poketoshi gemaakt. Dit is een platform waarmee je een Pokémon-game via het Lightning Network kunt spelen. De game wordt gehost door Twitch en werkt net als alle andere Pokemon spellen die aangeboden worden door Twitch. De spellen werken door het lezen van opdrachten die gebruikers in de chatroom hebben ingevoerd. In Poketoshi worden de commando’s in plaats daarvan ingevoerd via een Lightning virtuele controller.

Gebruikers voeren een reeks opdrachten in via de controller en moeten 10 Satoshi betalen per opdracht via Lightning Network. Een Satoshi is een klein gedeelte van een Bitcoin. 10 Satoshi is in dit geval 0.00000010 BTC. Mocht je geïnteresseerd hierin zijn kun je hier vinden waar je Bitcoin kopen kan. De betalingen worden gedaan via OpenNode, een Lightning-compatibele Bitcoin-betalingsprocessor voor verkopers.

De reden waarom Poketoshi zo goed aansluit op de hype is dat het Lightning Network de gebruikerservaring van het spelen van de game niet beter maakt. Het platform is slechts bedoeld als een proof of concept voor het nut van Lightning Network om snelle en goedkope transacties mogelijk te maken.

Het Lightning Network is een extra laag bovenop de blockchain van een cryptocurrency, in dit geval van Bitcoin, om de transacties sneller en goedkoper te maken. Hoewel de technologie nog in de testfase zit, zijn de eerste resultaten veelbelovend. Er bestaat een langdurige rivaliteit tussen het Lightning Network en Bitcoin Cash (BCH) voorstanders.

Dit is ook niet de eerste keer dat een ontwikkelaar een leuke manier heeft gemaakt om het Lightning Network te testen en tevens te promoten. Voorbeelden uit het verleden zijn een door het Lightning Network aangedreven tekentafel en een snoepautomaat waarmee gebruikers via Lightning Network kunnen betalen.